20 d’octubre, 2004

La llengua del 'melting pot'

Els nord-americans es refereixen sovint al melting pot per dir que la seva identitat és el resultat d’una amalgama d’herències culturals vingudes d’arreu. Així, la lleialtat al país i la voluntat de contribuir al progrés general aportant l’esforç personal, són els ingredients necessaris per a esdevenir nord-americà. El patriotisme constitucional en estat pur.

L’atac de l’11 de setembre va fer trontollar aquesta visió, en emergir la següent pregunta: a qui serien lleials els àrabs nord-americans davant un conflicte amb el món àrab? Per si de cas, la discutida política antiterrorista de l’administració Bush ha colpit a moltes famílies humils d’origen àrab, deportant persones totalment integrades que feia anys que vivien als EUA.

En aquestes eleccions, un segon factor fa trontollar la teoria del melting pot: la llengua. A diferència d’altres col·lectius, la immigració centre-americana està expandint la presència de l’espanyol més enllà dels seus barris. I així, moltes ciutats nord-americanes són ja a la pràctica bilingües, o van camí de ser-ho: els autobusos de Chicago, més pròxim a Canadà que a Mèxic, tenen els rètols en anglès i espanyol.

Fins al punt que Samuel Huntington, el polèmic autor d’El xoc de civilitzacions, el març passat va publicar un llibre (Who Are We?) en què adverteix que la immigració mexicana “amenaça de dividir els EUA en dos pobles, dues cultures i dues llengües”.

El miratge del melting pot, doncs, funcionava sota la premisa invisible que la llengua única era l’anglès i que les altres llengües eren detalls floklòrics als barris italià, xinès o polonès de les grans ciutats. De fet, la comunitat afroamericana, hereva dels antics esclaus i que representa un 12% de la població, mai ha parlat altra llengua que l’anglès.

Però ara els hispanos són cada cop més i no abandonen la seva llengua. I malgrat els intents per frenar aquesta immigració, en pocs anys el vot hispano serà molt més rellevant que el dels abstencionistes afroamericans. Ja ho és avui a la decisiva Florida. Per això, en aquesta campanya tant Kerry com Bush tracten amb delicadesa el terreny de la immigració hispana, la llengua i la diversitat cultural. Perquè com a Europa, res ja no tornarà a ser com abans.