03 de desembre, 2004

Europa: Volem ser una regió?

El PNB, com tot apuntava, ha acordat donar suport al tractat constitucional europeu. El cert és que a mi no m’ha estranyat. Si alguna cosa he admirat sempre del PNB és la seva absoluta claredat d’objectius, que ha fet que les tàctiques i els pactes de cada moment –inclòs el pacte amb el PP– fossin vistos sense cap ombra de dubte. Quan saps on vas, tota la resta s’hi adapta.

A Catalunya no sabem on anem. L’aposta del PSC per la constitució europea no té mèrit, perquè fa de la necessitat virtut: no poden oposar-se a la línia Borrell, que és l’antítesi del seu model de l’Espanya plural. Un model, per cert, que serà impossible de realitzar per la força que ja té el monstre autonòmic.

CiU possiblement és qui ha fet una millor aproximació al tema constitucional europeu, tot i que per casualitat. Té massa gent implicada a fons en l’escenari polític europeu com per arriscar-se a fer el ridícul. Però el rebuig d’un sector més reivindicatiu va fer que es condicionés el sí a que s’avancés amb temes com el català o la representació de la Generalitat, el que ha forçat el govern espanyol a posar-s’hi.

Pel que fa a ERC i a ICV, estan fent el ridícul amb la seva posició. ICV actua irresponsablement, perquè els seus dirigents saben que l’únic que justifica el ‘no’ és capitalitzar els descontents altermundistes. Cap dels seus homòlegs a Europa ho fan. Per això en Guti o en Milà s’estiren els cabells. Ara bé, el tema d’ERC és més greu. Crec que ERC s’hi està oposant, simplement, perquè no existeix en la política europea. Només ha enviat al Parlament europeu diputats exòtics, amb zero experiència internacional. I la seva política d’aliances internacionals és pròpia d’un col·lectiu independentista extraparlamentari. Algun dia ERC decidirà ser seriosa amb el tema internacional?

El PNB dóna suport a la constitució europea perquè té clar que el seu objectiu és ser un Estat dins Europa. Per això, no està per històries. Ells, com sempre han fet, volen ser homologats com un partit seriós europeu amb sentit d’Estat –d’Estat basc, òbviament. Que sigui Extremadura qui defensi les regions, pensen. Ara bé, i nosaltres?, què volem ser?

Publicat a tribunacatalana.org