30 de maig, 2005

"Universitat Progressista d'Estiu"?

Igual que els periodistes han de distingir informació d’opinió, els acadèmics han de distingir ciència d’ideologia. És per això que va ser un avenç entendre que el marxisme que es volia científic no era sinó un corrent de pensament més. Sorprenentment, sembla que això no ho entenen els qui han promogut l’autoanomenada “Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya”, que neix amb els objectius de “Contribuir al desenvolupament de la cultura democràtica d’esquerres; contribuir a l’anàlisi de les polítiques aplicades, en una perspectiva estratègica d’esquerres; i enfocar els temes de forma nova i amb especialistes de prestigi per fer-los atractius pels mitjans de comunicació”, segons l’acta de la seva reunió constitutiva.

Una iniciativa com aquesta potser tindria sentit, com a contrapès, en un país on a la universitat tan sols es tractessin els temes des d’una òptica conservadora. Però a Catalunya? ¿Algú insinua que els cursos d'estiu de les universitats catalanes, o la pròpia UCE, són espais de debat conservadors que necessiten una rèplica “progressista”? Al nostre país cal una nova universitat d’estiu potent i internacionalitzada. Però per definició, la universitat és un espai de confrontació intel·lectual d’idees i de creació de coneixement, i per a fer-ho és essencial la pluralitat. Potinejar el terme “universitat” per emmascarar una escola d’estiu ideològica de tres partits, dos sindicats i entitats satèl·lits és fer un flac favor al tan necessari debat intel·lectual de què el nostre país està mancat i substituir-lo per simples consignes. I que l’esquerra no dogmàtica s’hi hagi prestat és una vergonya.

Publicat a tribunacatalana.org

4 comentaris:

Narcís Sastre i Fulcarà ha dit...

Totalment d´acord amb tu, Eduard. Quan vaig llegir això d´"Universitat progressista" s´em van posar els pels de punta. Un invent que traspua dogmatisme per tots cantons, i on no serà possible de formar cap esperit crític. A més, com a militant d´això que anomenes "l´esquerra no dogmàtica" (ja sabem de qui parlem) no puc sinó lamentar que hagin avingut a fer el joc a certs pseudoprogres curts de mires.

Joan Safont ha dit...

Totalment d'acord també, amics Eduard i Narcís. Quan vaig llegir l'aparició d'aquesta collonada vaig pensar que si jo estic alineat a l'esquerra, que hi estic, no formo part del progressisme que és una cosa diferent.

Anònim ha dit...

...doncs a mi que em perdonin, però no veig gaire problema en posar-li "progressista" al tema si és que allí n'hi ha. El que em preocupa és que el Sr. Eduard Vallory vulgui confondre el personal perquè, de ben segur, no el deuen haver cridat a participar.

Anònim ha dit...

Eduard, el teu problema és que somies massa amb els escoltes de l'Illa