09 de setembre, 2006

Clarificar el debat

Més enllà del protagonisme explícit que els aparells dels partits juguen en les pròximes eleccions catalanes, una novetat important és que per primer cop un dels candidats amb possibilitats reals de ser elegit president és nascut fora de Catalunya.

Seria absurd obviar que la candidatura de Montilla planteja un dels dubtes clàssics en comunitats amb identitats nacionals en competència: quina lleialtat nacional es prioritza. Tradicionalment, ha estat recorrent fer-se aquesta pregunta de persones nascudes fora de Catalunya, oblidant la lleialtat prioritzada per exministres com Borrell o Piqué. La qüestió, per tant, no és la catalanitat de Montilla, sinó el seu projecte.

Un cop evidenciat el fracàs del discurs maragallià de l’Espanya plural, que havia de resoldre el debat nacional, l’aparell del PSC ha decapitat precipitadament el propi Maragall impulsant una candidatura que assumeix com a projecte posar la persona per sobre el col·lectiu, amb una crítica implícita a la discussió estatutària a l’entorn de temes nacionals.

Si el debat, doncs, ha de parlar de les persones i no d’identitat nacional, ens caldrà analitzar quin escenari polític beneficia més les necessitats els ciutadans catalans. Un Govern tutelat per la política espanyola i subordinat al projecte de Zapatero? O un Govern amb projecte propi que tingui capacitat d’imposar-s’hi?

Comparativament, els rèdits del model basat en la tutela són minsos, i al PSC li ha mancat autocrítica de la influència en un Govern espanyol del seu mateix color que ha seguit finançant el centralisme amb el dèficit fiscal català, que es nega a quantificar. Si volem un debat seriós, el PSC no ha de convèncer amb retòrica, sinó amb xifres, i explicar-nos on va el global d’inversions de l’Estat que financen els nostres impostos. Aquest és el debat, i no l’origen dels ciutadans.

Publicat al diari Avui (9 de setembre)

2 comentaris:

Anònim ha dit...

El problema és que anant pel món d'independentista no s'arriba enlloc. I en els temps que corren on els projectes de l'esquerra plural es consoliden davant propostes o projectes "nacionalment coherents", personatges com tu, com Carod, com l'estudiós Benach no teniu cabuda. Llarga vida als aparells dels partits.

Marc Arza Nolla ha dit...

Per que Montilla tingui alguna credibilitat com a futur President hauria de fer un compromís públic amb Catalunya com a única i absoluta prioritat de la seva presidència.

Salut,
Marc Arza Nolla
www.catalunyafastforward.blogspot.com