27 de setembre, 2006

Equidistància

Un dels elements positius de la irrupció d'ERC a les darreres eleccions va ser que va aturar la tendència bipartidista del país i va permetre una gamma més gran de grisos davant el blanc o negre. Aquell 2003 alguns periodistes van batejar la posició d'Esquerra com a equidistant, perquè ja no era un satèl·lit de CiU, com ho havia estat fins al 1987, ni tampoc era un apèndix del PSC, com ICV.

L'aposta de govern d'ERC amb el PSC i ICV, després que els socialistes perdessin en escons, li va comportar crítiques fortes, però alhora molt del seu electorat va defensar que possibilités l'alternança política, així com l'estratègia d'incorporar els socialistes al procés de reforma de l'autogovern. Ara que l'alternança ja s'ha donat i la reforma estatutària s'ha acabat -insatisfactòriament, val a dir-, és hora de veure si l'opció estratègica d'ERC es manté o ha canviat.

Dins del partit, els qui van aplaudir la decisió d'investir Zapatero i votar-li els pressupostos sense res a canvi busquen de nou que el món socialista els reconegui com a progressistes. Però altres quadres d'ERC, inclosos dirigents municipals, creuen en la necessitat de dibuixar un projecte propi, amb capacitat real de negociar amb el candidat guanyador. Ambdues postures són legítimes, però són contradictòries i caldrà optar.

Si es vol evitar la tendència bipartidista de subsumir ERC dins el bloc progressista, caldria que els republicans fossin igual de crítics amb una CiU que va pactar a la baixa un mal Estatut i amb un PSC que va ser incapaç de resistir les envestides jacobines del PSOE. I que sabessin superar la pressió dels qui volen tornar al govern a qualsevol preu, clarificant estratègia i prioritzant un desplegament estatutari –iniciativa legislativa i acció de govern– que pal·liï, en la mesura del possible, la precària reforma aprovada en referèndum.

Publicat a l'Avui (24 de setembre)

2 comentaris:

Galderic ha dit...

Com? Ets l'únic que encara no s'ha adonat que si el tripartit suma ERC farà President Montilla?

Anònim ha dit...

Què no saps parlar d'una altra cosa que no sigui el que hem de fer els d'Esquerra? Què tal si t'afilies, deixes d'anar de crític indenpendent i comences a pringar a un Casal. Necessitem gent per penjar cartells! Ah, clar, tu no penges cartells. Doncs si no penges cartells no hi ha càrrec... La vida és més fàcil amic,

Palestra