30 de gener, 2007

De qui és la culpa?

No sé si és conseqüència de la tradició religiosa, però tinc la impressió que massa sovint ens centrem més en buscar els culpables dels problemes que no pas a pensar-ne les solucions. I si abans es deia que CiU, amb les seves reivindicacions permanents, era la culpable que Espanya no avancés cap a l’estadi plurinacional, ara es culpabilitza el tripartit que Catalunya tendeixi a ser una simple autonomia més.

Si hem de buscar culpables, no acabarem. De qui és culpa que durant la presidència de Pujol no es fos prou valent com per fer el salt de paret que plantejava la Declaració de Barcelona? Qui fou el culpable de l’expulsió de Carod del Govern i qui de que no retornés durant tota la legislatura? A qui hem d’atribuir que el gran canvi que proclamava Maragall cap a l’Espanya federal i plurinacional hagi acabat en no res? I de qui és la culpa del nul resultat del suport gratuït d’ERC a Zapatero?

Al llarg dels darrers tres anys, els articles s’han succeït buscant culpables i acusant els uns i els altres. Però de culpables ho som tots. Som culpables d’acomodar-nos a la primera de canvi, de no ser exigents quan podem, d’acceptar els mínims i després les seves rebaixes. Ni ara ni mai no hem tingut la claredat d’objectius i de posicions dels partits de govern bascos; potser perquè no ens corre pressa solucionar res, qui sap. En qualsevol cas, per això m’agrada que un programa com Polònia, davant d’una classe política inconsistent i d’una ciutadania poc exigent, ens posi en evidència a través de la paròdia. Igual així ens n’acabem adonant.

Publica a Tribunacatalana (29 de gener)

1 comentari:

Josep ha dit...

Mentre so sigui un programa d'entreteniment més, on polític que no surt, parodiat o en persona, polític que no existeix.
Vaja, programa absorvit per un sistema tenaç i per una maquinaria ferotge dels partits, pero critic potser!!!

En fi!!!

Josep